معرفی آران و بیدگل
شهرستان آران و بیدگل از شهرستانهای استان اصفهان و در شمالیترین نقطه آن واقع شدهاست. شهرستان آران و بیدگل از طریق دو جاده اصلی به کاشان و شبکه راههای اصلی کشور مرتبط میشود. مرکز این شهرستان شهر آران و بیدگل است.
جغرافیا:
شهرستان آران و بیدگل که در حاشیه جنوب غربی کویر مرکزی ایران واقع شده از شمال به دریاچه نمک آران و بیدگل و استانهای سمنان و قم، از غرب به شهرستان کاشان، از جنوب به شهرستان نطنز و از شرق به شهرستان اردستان محدود است.
ارتفاع متوسط آن از سطح دریا ۹۱۲ متر و در مختصات ۵۱ درجه و ۲۹ دقیقه طول جغرافیایی و ۳۴ درجه و ۱۴ دقیقه عرض جغرافیایی میباشد. آران و بیدگل بخش وسیعی از دشت آبرفتی حوضه جنوبی دریاچه نمک بوده و شیب آن از جنوب به شمال است. در قسمتهای شرق و شمال آن، تپههای ماسهای به صورت نواری از جنوب شرقی به شمال غربی کشیده شده که طول آن در حدود ۱۲۰ کیلومتر و عرض متوسط آن ۲۵ کیلومتر و ارتفاع آن بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ متر است و در اصطلاح محلی به بند ریگ شهرت دارد. در نواحی جنوب و جنوب غربی این شهرستان، دشتهای کاشان و راوند واقع اند و در میان آنها خشک رودهایی به وجود آمده که سیلابهای پراکنده و آبهای اضافی دامنههای شمالی ارتفاعات جنوبی کاشان را به دریاچه نمک منتقل میکند. مساحت کل شهرستان آران و بیدگل ۲۵۷۳ کیلومتر مربع است.
تقسیمات کشوری:
این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و کویرات، ۴ شهر، ۳ دهستان و ۱۳ روستا بالای جمعیت ۱۰۰۰ نفر است.
بخش مرکزی
سفیددشت
شهرها: آران و بیدگل ، نوشآباد ، سفیدشهر
روستاها: علیآباد کویر، علیآباد، محمدآباد کویر، یزدل بخش کویرات کویر کویرات شهرها: ابوزیدآباد روستاها: حسینآباد، قاسمآباد، یزدلان، کاغذی برای دهستان کویر و روستاهای امین آباد، محمدآباد، ریجن ، علی آباد، شهریاری و فخره دهستان کویرات
آب و هوا:
آب و هوای این منطقه گرم و خشک با تابستانهای گرم و سوزان و زمستانهای سرد و خشک بوده و حداکثر دمای هوا در تابستان به ۴۸ درجه سانتیگراد و حداقل برودت هوا در زمستان به ۷ -درجه سانتیگراد میرسد. به لحاظ کویری بودن منطقه، ۱۹۰۰ کیلومتر مربع (۳۱ ٪ درصد مساحت شهرستان) در تپههای شنی قرارگرفته که در اصطلاح محلی به آن بند ریگ میگویند.
آب و هوای منطقه، کویری است. فصل تابستان آن از نیمه خرداد تا نیمه آبان ماه گرم و سوزان و فصل زمستان آن که از ماه آذر تا پایان اسفند طول میکشد سرد و خشک و عمر فصلهای بهار و پاییز کم میباشد. حداکثر درجه حرارت در تابستان گرمترین ماه (تیر) به ۴۸ درجه سانتی گراد و حد اقل درجه حرارت در زمستان تا ۵ درجه زیر صفر میرسد و زمان یخبندان مدت بیست وچهار روز در ماههای دی و بهمن است. اختلاف دما در شمال و ارتفاعات جنوبی واقع در شهرستان کاشان، باعث ایجاد جریانهای مختلف هوایی و بادهای قبله، خراسان، شمال، شهریاری و سام و.. در طول سال میگردد. بارش باران در این منطقه کم و بیشترین موسم بارندگی از ماه آذر تا اردیبهشت و بارش برف در ماههای دی و بهمن است.
از نظر پهنهبندی اقلیمی شهر آران و بیدگل دارای اقلیمی با زمستانهای نسبتاً سرد و تابستانهای خیلی گرم و خشک است. در زمینه منابع آب، شامل قناتها (مصارف کشاورزی) منصوره و خرمآباد و..)، چاههای عمیق، نیمه عمیق است. مهمترین رودخانههای خشک این شهر رودخانههای نوش آبادو مسعود آباد میباشند در قدیم بیش از ۴۰ رشته قنات در اطراف شهر وجود داشت که سرچشمههای آن در کاشان و فین و راوند بود.
شمار روزهای بسیار گرم تابستانی: ۶۰ تا۷۰ (خرداد و تیر)
شمار روزهای طوفان: ۶۰ تا۷۰ (آبان و اسفند و خرداد)
مشاهیر آران و بیدگل:
از مشاهیر این شهر آران و بیدگل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بهرام بیضایی (بازیگر و کارگردان )
ابراهیم آران فر (هوش برتر دنیا)
علی هاشمی آرانی (قهرمان مسابقات کشوری اتومبیلرانی)
افتخارالاسلام آرانی (مجتهد و عالم شیعی)
سلیمان صباحی بیدگلی (شاعر، منجم، ریاضیدان و ادیب)
نظام وفا (شاعر و نویسنده)
دکتر سید جواد ساداتی نژاد (وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران و نماینده دوره دهم و یازدهم مجلس شورای اسلامی )
اللهیار صالح (سیاستمدار دوره پهلوی)
مهندس جواد امیری آرانی (سیاتمدار و عضو شورای شهر آران و بیدگل)
جهانشاه صالح (پزشک، وزیر بهداری و رئیس دانشگاه تهران در دوره پهلوی)
علیپاشا صالح (نویسنده و حقوقدان)
شهاب تشکری آرانی (شاعر و نویسنده)
عباسعلی منصوری آرانی (سیاستمدار و نماینده دوره نهم مجلس شورای اسلامی)
عباس علیجانزاده آرانی (شاعر و نویسنده)
امیرحسین رضوانی بیدگلی (پروفسور و استاد دانشگاه در آمریکا)
علی رضوانی بیدگلی (مؤلف و محقق برجسته حوزه مدیریت)
غلامرضا اسلامی بیدگلی (استاد دانشگاه تهران)
حسین عظیمی آرانی (دانشآموخته دکتری اقتصاد از دانشگاه آکسفورد و اقتصاددان)
آقامیرزا احمد عاملی آرانی (دانشمند شیعی و نویسنده)
موبد بیدگلی (روزنامهنگار و شاعر مشروطه)
ملا معزالدین بیدگلی، (پسر ضیاءالدین محمد بیدگلی، درگذشته ۱۱۹۳ ق، در علم ستارهشناسی و ریاضیات ماهر بودهاست)
ملاغلامرضا آرانی (نویسنده و دانشمند شیعی)
میرزا صدرالدین آرانی، (فرزند محمدحسین، درگذشته ۱۳۴۰ خ)
میرزا محمد محقق بیدگلی، (فرزند سلطان محمد، نویسنده کتابریاض العارفین)
محمدرضا وصاف بیدگلی، (متخلص به وصاف، ۱۳۳۰–۱۲۹۰ ق، شاعر و ادیب که در پزشکی و نقاشی نیز مهارت داشته و نویسنده کتاب چراغان است)
ملاعلی آرانی (قاضی ملا محمدعلی بن محمدحسن مشهور به ملاعلی آرانی زاده ۱۱۷۲ درگذشته ۱۲۴۴ ه.ق)
آقا سلیم آرانی حاکم کاشان
دکتر منوچهر جمالی
------------------------------------------------------------------
کانال تلگرام و اینستاگرام ما با آدرس:
parto_kavir@